Zelfbeheersing bij de hond.
Het liefst hebben we dat de hond zich beheerst in allerlei situaties, dit kan zijn met andere honden, maar ook als er bijvoorbeeld eten op een laag tafeltje ligt. Sommige honden gaan stuiterend door het leven, ook dit vinden mensen vaak een gebrek aan zelfbeheersing. Laten we hier eens even op inzoomen, want misschien is die hond die stuiterend door het leven gaat wel heel beheerst als hij eens ergens overheen moet springen. Vaak willen we dat de hond zich beheerst in voor ons wenselijke situaties. Voor de hond is dit meestal een onmogelijke opgave. Want zie dat stuk vlees op dat tafeltje maar eens te weerstaan als je een aaseter bent. Heel druk gedrag kan ook voortkomen uit spanning en stress, de zelfbeheersing speelt hierin dan geen rol maar het stress level moet omlaag, de hond moet beter in zijn vel komen te zitten zodat de spanning af kan nemen. Ga je zo’n hond vragen om zich te beheersen stapelt de spanning zich op en kan dit er op een ander moment uitkomen of de hond wordt ziek.
Kijk dus altijd waarom je zelfbeheersing wilt bij de hond en of dit echt wel relevant is.
Zelfbeheersing bij de puberhond.
Puberhonden gaan vaak van links naar rechts, van onder tot boven en weer terug met hun emoties en hormonen. Ze zijn vaak roekeloos en kennen hun lijf nog niet door en door. Dit heeft allemaal met de ontwikkeling te maken. Vraag van de puberhond niet te veel en houd je verwachtingen laag. Hoge verwachtingen zorgen voor teleurstellingen en dat is zonde zowel voor jou als voor je hond.
De standaard oefeningen voor zelfbeheersing bij de hond, is dat een goed idee?
1, 2 Nou nee! Met deze oefeningen bedoel ik de oefeningen waarbij de hond een brokje niet mag pakken of pas mag pakken als jij het zegt. Bij deze oefeningen start je altijd met een naar gevoel, namelijk je gaat je hond beletten om het brokje te pakken. Soms als hij er al een paar gehad heeft soms mag het gelijk al niet. Belangrijk is om te kijken wat er op dat moment in de hond gebeurd. Dit leg ik hier onder uit:
Hond ziet brokje en krijgt een heel blij gevoel, Yes! Ik krijg een brokje! Dit blije gevoel wordt ook wel dopamine kick genoemd, er komt dopamine vrij in de hersenen dit is een stofje wat zorgt voor een beloningsgevoel. Vervolgens wordt de hond tegengehouden, hij mag het brokje niet. De dopamine zakt in een keer omlaag, dit geeft een heel naar gevoel een gevoel van frustratie. Vervolgens mag de hond een ander brokje maar het kwaad is al geschiet, er is al frustratie ontstaan.
Om je in te leven:
Na een lange dag werken heb jij wel trek in een stuk of een reep chocolade, of iets anders wat jij lekker vindt (wijn, patat, kaas, wat dan ook) Je weet dat er in de la een reep ligt. Je loopt naar de la, je verheugend op die reep. Je doet de la open……. Reep weg! Je partner had die reep al opgegeten. Nou dat nare gevoel, dat is dus die dopamine die in een keer weg zakt. Dat wil je je hond niet aan doen als je denkt om zijn welzijn.
De gevaren van zelfbeheersing oefeningen.
Frustratie, frustratie ligt vlak bij agressie, de hond kan agressie gaan vertonen uit frustratie.
Resource Garding het gaan verdedigen van bronnen zoals speelgoed, botten en voer.
Stress, deze soort oefeningen brengen veel stress met zich mee.
Een verstoorde band met je hond, eigenlijk is het gewoon hondje pesten.
Wat kan je doen om je hond meer zelfbeheersing aan te leren?
Oké, we zijn nu zover dat je weet wat je allemaal niet moet doen. Maar uiteraard zijn er ook welzijnsgerichte manieren om de zelfbeheersing van een hond te bevorderen.
> Snuffelen naar voertjes in het gras of in de tuin. Dit is een hele simpele, je kan dit je hond iedere dag laten doen. Je gooit een handje met voertjes in het gras of strooit het in de tuin. Als je hond heel hard aan het rond rennen is dan kan hij die voertjes niet vinden en dus zal hij zich uit zichzelf gaan beheersen.
> Hersenwerk. Hersenwerk en of snuffelspelletjes, ook hierbij zal je hond zich beheersen mits je het niet te moeilijk maakt. Is een puzzel te moeilijk dan kan het gaan frustreren omdat de hond niet bij de voertjes kan. Let hier dus goed op en vraag een welzijnsgerichte coach om hulp mocht je er niet uit komen. Hersenwerk is maatwerk, wat voor de ene hond makkelijk is, is voor de andere hond lastiger.
> Een verrijkte omgeving. Een verrijkte omgeving maak je met spullen die de hond nog niet kent. Dit kunnen allerlei spullen zijn zoals bijvoorbeeld een strijkplank, een pan, een wasrek, een paar stoelen op de kop, noem maar op. Je zet deze spullen in de tuin of in de woonkamer en laat de hond op eigen tempo onderzoeken en snuffelen, je gebruikt hier geen voer bij. Zonder beheersing kan je niet goed onderzoeken en dus zal de hond dit ook van nature doen. Let er op dat de spullen veilig zijn dus geen scherpe delen etc.
Tot slot.
Vraag je af of wat je vraagt van je hond realistisch is. Past het bij zijn soort om zich te beheersen in de situaties waarin jij dat wenst of moet jij je verwachtingen gaan beheersen en bijstellen?
Soms zit het probleem in zelfbeheersing niet bij de hond maar bij de mens 😉
Hulp nodig hierbij?
Neem dan contact met mij op via het contact formulier.