Wat moet dat moet ,toch?

May 17, 2021 | Gedrag

Een schrikbarend aantal honden ervaart ernstige stress en of angst met de vachtverzorging, het is ook een ingrijpend gebeuren waarover de hond vaak 0 controle heeft. Vaak wordt er aan de bel getrokken als er gehapt of gebeten is. Terwijl preventie en juist aanleren heel veel angst en stress zou kunnen voorkomen.

Wat moet dat moet.
Een welbekende uitspraak, je zal mij ook nooit horen zeggen dat iets soms niet moet. Maar als het dan ook echt moet, maak het je hond dan zo gemakkelijk mogelijk.
Allereerst wees heel eerlijk: Moet het echt? of kan het wachten? En daarmee bedoel ik heb je de mogelijkheid om de handeling in kleine stapjes te oefenen? Kijk altijd of die mogelijkheid er is om je hond optimaal voor te bereiden. Is dat niet mogelijk? Kijk dan of je je hond kan afleiden met bijvoorbeeld een Lickimat. Voer de handeling vlug uit.

Als het niet meteen moet.
Alle facetten van de vachtverzorging bij honden zijn in kleine stapjes prima aan te leren. Het probleem is dat wij mensen vaak net even te snel willen en daar loopt het dan op mis.
De lichaamstaal van de hond kennen is 1 ding, maar er juist op reageren daar gaat het nog wel eens mis. Zie je aan de signalen van de hond dat de spanning oploopt? Stoppen! Niet nog even dit, even dat.
Zorg voor een positieve associatie en geef de hond de mogelijkheid om nee te zeggen. Dit geeft een gevoel van controle en veiligheid.
De context: Honden leren context gebonden. Heeft jouw hond bijvoorbeeld een trauma opgelopen met nagels knippen in een bepaalde ruimte, start dan met aanleren in een andere ruimte, met een andere nagelschaar etc. Of een hond iets wel of niet eng vindt bepaald hij zelf, je zal de handeling in het begin in zulke kleine stukjes moeten knippen om te zorgen dat je hond het uiteindelijk ontspannen kan ondergaan.
Zorg dat je van je trainingssituatie nooit een wat moet dat moet situatie maakt. Houdt deze situaties strikt gescheiden.

Angstvrije vachtverzorging met zo min mogelijk stress, dat is onmogelijk!
Ik krijg deze nog wel eens naar mijn hoofd. En toch ben ik er van overtuigd dat de vachtverzorging van honden angstvrij en met zo min mogelijk stress uitgevoerd kan worden. Ja het kost tijd en energie om de hond te leren dat er niets naars gaat gebeuren en aan de handelingen te wennen maar dit is absoluut niet onmogelijk. Het correct aanwennen begint al in de puppy tijd. De grootste dealbreaker waar het vaak mis gaat is als de mensen gaan bepalen wat eng is en wat niet. Ohhh die waterblazer, die heb ik nu wel lang genoeg op de laagste stand of uit gehad! Die is helemaal niet eng! Ohh dat borstelen, nee joh dat hoef je niet eng te vinden! De hond wordt dan blootgesteld aan een te hoge intensiteit van de prikkel waardoor angst en stress ontstaat. Bouw de intensiteit op naar wat de hond laat zien. Of blijf nog even bij de stap of ga zelfs een aantal stappen terug.

Heb je vragen over dit onderwerp en wil je hier serieus mee aan de slag om de vachtverzorging aangenamer te maken voor jouw hond?
Stuur me dan gerust een berichtje ­čÖé

Kirsten van Gaalen-Jeelof
Honden-Coaching Be There

Recente blogposts

Consequent zijn.

Consequent zijn.

Consequent zijn is iets wat veel hondeneigenaren moeilijk vinden. Het voelt vaak als falen als je niet consequent bent geweest. Laten we eerst eens gaan kijken wat consequent zijn precies inhoudt: Consequent houdt in dat er rechtlijnig wordt vastgehouden aan iets dat...

Pijn/ongemak in de trimsalon

Pijn/ongemak in de trimsalon

Een eigenwijze drukke hond? Of is er meer aan de hand? Een hond die nooit stil kan staan of zitten wordt vaak gezien als een bewegelijk druk type. Toch is het goed dit eens te onderzoeken. Pijn en ongemak kunnen een belangrijke oorzaak zijn van de rusteloosheid. Dit...

Met je hond samen leven vanuit je intuïtie.

Met je hond samen leven vanuit je intuïtie.

Soms lijkt ons gevoel heel ver weg te staan. We worden bijna doodgegooid met informatie. En toch grijp ik steeds vaker terug op mijn intu├»tie en vraag ik dat ook van mijn klanten. Als ik de vraag krijg wat moet ik doen als? Stel ik steeds vaker de vraag terug: ...