Vertel het ze

Jan 25, 2021 | Gedrag

Een hond vertellen wat je gaat doen heeft dat nut?

Tijdens het trimmen wordt er geroutineerd gewerkt, je weet als trimster/trimmer precies wat je moet doen. Voor een hond kan dit echter erg overweldigend zijn. De hond kan schrikken van de handelingen die hij niet aan ziet komen. Vertel daarom wat je gaat doen bij de hond.
Bijvoorbeeld:  Even knippen aan je voorpoot, andere voorpoot, nu even naar de staart etc.
Niet alleen met knippen en plukken is dat noodzaak maar ook als de hond in bad staat of droog geblazen moet worden.
Honden verstaan niet letterlijk wat je zegt maar het geeft wel voorspelbaarheid. De hond weet dat er iets aan gaat komen en kan zich daar op voorbereiden. Vertel je iedere keer wat je gaat doen dan geeft dat routine en een gevoel van veiligheid.
Honden zijn gewoonte dieren en vinden het prettig om te weten wat er komen gaat. Vertellen wat je gaat doen zorgt voor minder stress tijdens de trimbeurt.

Communicatie.
Door met de hond te communiceren tijdens de trimbehandeling voelt deze zich gezien en het versterkt de band tussen jou en de hond.  Er ontstaat vertrouwen waardoor de hond zich makkelijker laat behandelen. Let ook op de communicatie signalen die de hond aan jou laat zien. Verstard hij of kijkt hij weg? Is hij heel erg aan het hijgen of staat hij relaxed op de trimtafel? Zie je dat de stress hoog op loopt? Geef de hond dan even een pauze, laat de hond even rond lopen in de salon. De stress zal afnemen en je kan weer verder. Trimmen is meer dan alleen trimmen. Je bent in gesprek met de hond. Jij geeft aan wat je gaat doen of doet en de hond communiceert terug naar jou. Je werkt samen met de hond.
Door goed op de communicatie signalen van de hond te letten gaat de hond zich nog veiliger voelen bij jou op de trimtafel. Jij bent met hem aan het werk en snapt wat hij aangeeft.
Maak van het vertellen je routine en luister naar wat de hond te vertellen heeft. De honden zullen je er dankbaar voor zijn.

Vachtverzorging door de eigenaar.
Tussen de trimbeurten door moet de hond natuurlijk ook onderhouden worden door de eigenaar, denk bijvoorbeeld aan borstelen. De vachtverzorging stopt niet na een bezoek aan de trimsalon.
Geef naast de techniek die ze moeten gebruiken ook de tip van het vertellen aan ze mee. Het borstelen wordt voorspelbaar waardoor het makkelijker gaat. De hond is beter onderhouden. De vachtverzorging wordt routine en is geoefend. Hierdoor is de hond ook nog beter gewend als hij weer bij jou op de trimtafel komt. Hij weet wat hij kan verwachten.

Kirsten van Gaalen-Jeelof
Gedragsdeskundige
Honden-Coaching Be There

Recente blogposts

Met je hond samen leven vanuit je intuïtie.

Met je hond samen leven vanuit je intuïtie.

Soms lijkt ons gevoel heel ver weg te staan. We worden bijna doodgegooid met informatie. En toch grijp ik steeds vaker terug op mijn intuïtie en vraag ik dat ook van mijn klanten. Als ik de vraag krijg wat moet ik doen als? Stel ik steeds vaker de vraag terug: ...

De hond die zich afsluit.

De hond die zich afsluit.

De hond die met de eigenaar er bij geen seconde stil kan staan maar als deze weg is beweegt hij zowat niet meer. Hou er rekening mee dat honden met de eigenaar er bij heel vervelend kunnen zijn. Daarom hebben we ze er liever niet bij. Begrijpelijk als je het zo...

Hoe zoek je een goede trimsalon

Hoe zoek je een goede trimsalon

Je hond is je dierbaarste bezit, althans daar ga ik vanuit 🙂 Het is logisch dat je hem niet zomaar ergens achterlaat. Toch wordt dit vaak nog wel verwacht. Ik krijg regelmatig de vraag je hoe je een goede trimsalon vind. Wat voor de een goed is hoeft voor de ander...