Verhuizen met de hond

Oct 26, 2020 | Gedrag

Verhuizen met de hond.

Verhuizen is altijd een stressvolle onderneming. Vaak wordt de hond hierbij vergeten. Niet letterlijk maar wel figuurlijk.  Er wordt zoveel geregeld en gedaan maar voor de hond is er geen plan.  Met als gevolg dat de hond in het nieuwe huis ineens niet alleen kan zijn bijvoorbeeld.  Hoe dit komt en hoe je dit goed kan begeleiden vertel ik in dit artikel.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er voor dat je voordat er verhuisd wordt al een paar keer met je hond gaat kijken in het nieuwe huis. Laat hem op zijn eigen tempo en manier onderzoeken.  Ga je in het oude huis dozen inpakken doe dat dan in alle rust. Merk je dat je hond gestrest raakt? Stop dan en ga een andere keer weer verder. Verander niet te veel in je interieur.
Zorg voor een goed oppas adres waar je hond op de dag van de verhuizing naar toe kan. Niemand wordt er gelukkig van als er een hond in de weg loopt en het gesjouw met spullen levert de hond ook een hoop stress op.
Haal je hond pas op als alle spullen in het nieuwe huis op hun plekje staan. Laat hem uitgebreid onderzoeken. 
Laat de hond bij jullie op de kamer slapen of slaap beneden. Dit is niet voor 1 nachtje maar tot dat je hond helemaal gewend is aan het nieuwe huis.  Of gewoon voor altijd, samen slapen zorgt voor een veilig gevoel. Honden zijn sociale slapers en slapen liever niet alleen.
Zorg de weken na de verhuizing voor rust zodat de hond rustig kan wennen.

Alleen leren zijn.
In het oude huis kon je hond misschien vlekkeloos alleen zijn, het is echter niet zo dat dit in het nieuwe huis automatisch ook zo is. Honden leren context gebonden. Het alleen zijn is aangeleerd in de specifieke context van het oude huis.  Om dit ook in het nieuwe huis weer aan te leren is het allereerst belangrijk dat je hond zich helemaal thuis voelt in het nieuwe huis.  Tot die tijd laat je hem dus niet alleen! Geen seconde!  Ik hou in zo’n situatie meestal minimaal 4 weken aan dat de hond echt niet alleen is waarvan je de laatste 2 weken wel al oefent met even de was doen boven etc.
Is je hond helemaal relaxed ook al loop je even naar boven?  Dan kan je het alleen zijn in hele kleine stapjes gaan opbouwen.  En kleine stapjes daar bedoel ik geen 5 minuten mee.  Daar mee bedoel ik een paar stappen naar de buitendeur en weer terug. 
Gebruik bij het opbouwen voor het gemak een camera waarmee je je hond via je telefoon in de gaten kunt houden. Zo kun je onrust voorkomen omdat je op tijd weer terug bent. Alle stappen doe je op het tempo van je hond. Let goed op de lichaamstaal, zie je stress signalen? Dan was het waarschijnlijk een stap te ver.
Moet je echt weg, regel dan een oppas. 
Dit alles lijkt misschien een gedoe maar het wordt een veel groter gedoe als je hond verlatingsangst ontwikkeld door een verkeerde opbouw. 

Heb je hulp nodig bij het gedrag van jouw hond en wil je er 100% voor gaan?
Stuur me gerust een berichtje.

Kirsten van Gaalen-Jeelof
Honden-Coaching Be There

Recente blogposts

Consequent zijn.

Consequent zijn.

Consequent zijn is iets wat veel hondeneigenaren moeilijk vinden. Het voelt vaak als falen als je niet consequent bent geweest. Laten we eerst eens gaan kijken wat consequent zijn precies inhoudt: Consequent houdt in dat er rechtlijnig wordt vastgehouden aan iets dat...

Pijn/ongemak in de trimsalon

Pijn/ongemak in de trimsalon

Een eigenwijze drukke hond? Of is er meer aan de hand? Een hond die nooit stil kan staan of zitten wordt vaak gezien als een bewegelijk druk type. Toch is het goed dit eens te onderzoeken. Pijn en ongemak kunnen een belangrijke oorzaak zijn van de rusteloosheid. Dit...

Met je hond samen leven vanuit je intuïtie.

Met je hond samen leven vanuit je intuïtie.

Soms lijkt ons gevoel heel ver weg te staan. We worden bijna doodgegooid met informatie. En toch grijp ik steeds vaker terug op mijn intuïtie en vraag ik dat ook van mijn klanten. Als ik de vraag krijg wat moet ik doen als? Stel ik steeds vaker de vraag terug: ...