Een eigenwijze drukke hond? Of is er meer aan de hand?
Een hond die nooit stil kan staan of zitten wordt vaak gezien als een bewegelijk druk type. Toch is het goed dit eens te onderzoeken. Pijn en ongemak kunnen een belangrijke oorzaak zijn van de rusteloosheid. Dit zet het gedrag dan ook gelijk in een ander perspectief.
Wat verstaan we onder pijn en ongemak.
De woorden pijn en ongemak spreken voor zich, het is niet comfortabel voor de hond. Vaak wordt er gezegd dat de hond geen pijn en ongemak kan hebben want hij piept niet of hij rent buiten wel gewoon. Maar een hond hoeft niet altijd te piepen en zich zwak tonen voor de buitenwereld? Dat doen ze ook liever niet.
Pijn kan je onderverdelen in twee categorieën:
Acute pijn, deze pijn komt plotseling opzetten en wordt vaak veroorzaakt door een externe prikkel, vaak piept de hond hier bij van schrik of loopt ineens mank.
Chronische pijn, deze pijn is sluimerend aanwezig en blijft vaak voor langere tijd. Deze kan ook geschaard worden onder ongemak. Beide pijnen zijn erg vervelend voor de hond.
Kenmerken van pijn en ongemak op de trimtafel.
Gedrag:
- Angstig gedrag (ineen gedoken zitten, staart tussen de poten)
- Agressief gedrag (grommen, snappen)
- Hyperactief gedrag (wiebelen)
- Hypergevoeligheid.
Zie je plots een gedragsverandering bij een van jouw vaste klanten? Bespreek dit met de eigenaar en verwijs door naar een dierenarts of dierfysiotherapeut om pijn en ongemak uit te sluiten of te ontdekken.
Fysiek:
- Slechte balans op de tafel.
- Op een kant leunen.
- Trillingen bij aanraking rug.
- Warme of juist koude plekken op het lichaam.
- Wondjes/hotspots.
- Holle of bolle rug.
- Trillen.
- Hijgen.
- Smakken.
- Schudden met de kop.
- Kop scheef houden.
Een hond met pijn of ongemak op tafel en dan?
Indien de eigenaar er niet bekend mee is afhankelijk van wat je signaleert naar een dierenarts of dierfysiotherapeut doorverwijzen. Deze kunnen een behandelplan maken om de hond van zijn pijn en ongemak af te helpen. Bedenk je goed of het verantwoord is de hond verder te trimmen of dat deze met spoed gezien moet worden door de dierenarts. Heb je een hond met chronische pijnklachten op tafel dan is het zaak om de trimbeurt zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Dit vraagt soms wat out of the box denken. Bij sommige aandoeningen moet de medicatie tijdelijk even worden verhoogd. Krijg je een trimhond met een bepaalde aandoening verdiep je hier dan ook in en bespreek het van te voren goed met de eigenaar. Verder zijn er nog een aantal opties om een hond met pijn en ongemak het zo comfortabel mogelijk te maken:
- Laat de hond zijn eigen houding kiezen.
- Trim de hond indien mogelijk op de grond.
- Geef de hond voldoende pauzes om even de benen te strekken.
- Trim de hond in etappes zodat de hond niet te lang in een houding hoeft te staan.
- Kies de handeling die het minste ongemak geeft bij de hond.
- Werk kort met de hond.
- Plan extra tijd in.
- Zorg voor rust in de salon, dus geen rondlopende andere honden.
- Laat de eigenaar er bij zijn ter ondersteuning van de hond indien dat de hond ten goede komt.
Oudere honden.
Oudere honden hebben vaak wat meer ondersteuning nodig, misschien moet de trimbeurt iets korter of is de balans op de grond op een antislip mat beter. Kijk per hond wat deze van jou nodig heeft.
Tot slot.
Pijn en ongemak is iets om heel serieus te nemen, veel honden kampen hier ongezien mee, dat een hond nog rent betekend niet dat er niets aan de hand is. Veel van de signalen die ze laten zien zijn subtiel of lijken niet in relatie te staan met de pijn. Wees hier alert op en bespreek twijfels met de eigenaar. Indien je een fijne samenwerking met een dierenarts of dierfysiotherapeut kunt aangaan dan is dat een aanrader, overleggen met andere professionals is goud waard en verbeterd het welzijn van de dieren op alle fronten.