Slopen bij de hond afleren.

apr 23, 2022 | Gedrag

Het staat er zo leuk he, slopen bij de hond afleren. Het is alleen veel complexer dan dat.
Laten we eens duiken in de wereld van de slopende hond. Want waarom slopen honden?

Puppy’s en pubers, de wereld is een grote speeltuin.
Een puppy of een puber wil alles ontdekken, dit doen ze met hun mond. De puberhond is daarnaast ook graag een beetje baldadig. Die belasting papieren die scheuren zo leuk! Zet alles wat je niet kapot wilt hebben buiten bereik. Dit noem je het puppy/puberproof maken van je huis. Doordat je pup/puber niet de mogelijkheid heeft om jouw dierbare spullen te slopen zal hij hier ook geen gewoonte van maken. Biedt daarnaast wel veilig materiaal aan wat naar hartenlust ontdekt mag worden.

Gewoon voor de lol.
Er zijn honden die het leuk vinden om zo af en toe iets te slopen, kom ze daar mee tegemoet door bijvoorbeeld samen de reclame folders te lezen, jij leest ze en vervolgens geef je ze door aan je hond. Let er wel op dat je het papier met de nietjes er in niet aan je hond geeft. Let er altijd op dat het materiaal veilig is voor je hond.

Aandacht.
Honden zijn een meester in het maken van associaties, slopen kan een manier worden om aandacht van je te vragen. Succes verzekerd want je reageert. Ook hierbij kan het puppy/puberproof maken van je huis goed helpen, geef je hond daarnaast wel genoeg aandacht en doe iets wat hij leuk vindt.

Stress.
Tijd voor de serieuzere zaken want honden slopen niet alleen maar voor de lol. Ze kunnen ook slopen door stress. Slopen zorgt voor een aanmaak van endorfine in de hersenen, dit is een kalmerend stofje. Heeft een hond eenmaal de gewoonte om te slopen bij stress is dit heel lastig om te buigen. Heb je de indruk dat je hond sloopt door stress schakel dan een welzijnsgerichte deskundige in om samen met jou op zoek te gaan naar de stress factoren en daarnaast stress verlagende activiteiten in te gaan zetten. De oorzaak achterhalen is heel belangrijk, symptoom bestrijdingen zoals een bench gaat je hond niet gelukkiger maken.

Pijn/ongemak.
Endorfine wat bij het slopen vrij komt is eveneens pijnstillend , een hond met pijn/ongemak kan daardoor ook gaan slopen. Een check bij een dierenfysio en dierenarts zijn geen overbodige luxe.

Tot slot.
Iedere hond sloopt wel eens wat, laten we er niet al te paniekerig om doen, veel honden worden bij voorbaat al opgesloten in een bench terwijl er nog niks aan de hand is. Ruim gewoon je meest dierbare spullen op en let er op dat er niks gevaarlijks ligt. Op de foto zie je Civic met mijn pantoffel, hij sleepte hier al ruim twee jaar mee rond maar ontdekte van de week ineens een gat waar hij de vulling doorheen kon trekken. En dat deed hij dan ook. Tijd voor nieuwe pantoffels dus, waar hij ook gewoon weer mee rond mag sjouwen. Honden staan heel nieuwsgierig in de wereld, het is niet zo dat ze spullen slopen om te pesten.

Recente blogposts

Je hond welzijnsgericht opvoeden.

Je hond welzijnsgericht opvoeden.

Als je voor een welzijnsgerichte omgang kiest dan komen daar automatisch adviezen en oordelen van anderen bij kijken. Je hond welzijnsgericht opvoeden is namelijk anders dan hoe het merendeel van de mensen het doet. Daardoor val je op. Op deze manier omgaan met je...

Nagels knippen van angstige hond

Nagels knippen van angstige hond

Pas geleden stelde ik de vraag waar jullie tegen aan lopen bij vacht & gedrag, en het antwoord wat ik het meest kreeg was: hoe de nagels knippen van een angstige hond. Veel honden zijn bang tijdens het nagels knippen en soms hun begeleiders ook. Soms omdat de hond...

Zelfbeheersing aanleren bij de hond

Zelfbeheersing aanleren bij de hond

Zelfbeheersing bij de hond. Het liefst hebben we dat de hond zich beheerst in allerlei situaties, dit kan zijn met andere honden, maar ook als er bijvoorbeeld eten op een laag tafeltje ligt. Sommige honden gaan stuiterend door het leven, ook dit vinden mensen vaak een...