Je hebt er als hondenmens altijd wel een keer mee te maken. De overprikkelde hond.
Overprikkelde honden reageren vaak hyperactief. Ze stuiteren dan alle kanten op of blaffen onophoudelijk naar alles en iedereen. Pups en jonge honden kunnen behoorlijk hard bijtgedrag inzetten. Niet erg fijn. Meestal wordt er gedacht dat je juist meer met de hond moet ondernemen, maar is dat wel zo? In geval van overprikkeling is dat juist niet zo handig.
Overprikkeling is heel simpel, een te veel aan prikkels. De hond kan de prikkels niet meer goed verwerken en zijn stress emmer vult zich tot over het randje. De emmer loopt over en de hond ontploft. Een voorbeeld: Je wandelt met je hond en er komen 10 fietsers voorbij (10 prikkels) Jullie passeren een kat die je hond erg spannend vindt (prikkel) Dan kom je de hond van verderop tegen waar je hond niet zo mee door een deur kan. (prikkel) Onderweg ruikt je hond ook nog allerlei geuren van mensen, dieren en dingen, ziet hij vogels, mensen, honden, auto’s, waaiende struiken etc.
Vermoeiend om te lezen he! Maar goed jullie wandelen verder en fiets nummer 11 komt voorbij en je hond valt uit. Al die prikkels zijn hem te veel geworden en de emmer is overgelopen. Dit heet triggerstacking. Het kan ook zijn dat de hond gedurende de wandeling al reageert op alle prikkels.
De ene hond zal sneller overprikkeld zijn dan de andere hond. Dit heeft met vele factoren te maken. Hoe zit de hond bijvoorbeeld in zijn vel? Is er veel stress gaande? Pijn/ongemak? Daarnaast kan snelle overprikkeling ook in de genen zitten.
Heb je een hond die snel overprikkeld is dan is het goed om uit te zoeken waardoor dat komt. Zoals ik hierboven heb genoemd, pijn/ongemak kan een grote rol spelen bij overprikkeling.
Daarnaast kan je je wandelingen en dagschema er op aan passen. Is een wandeling in de wijk bijvoorbeeld te stressvol? Kies dan voor een wandeling in een rustig gebied.
Houdt een dagboekje bij met situaties en hoe je hond er op reageerde. Noteer ook de datum en tijd. Heel handig om patronen te ontdekken maar ook om bijvoorbeeld de drukke tijden in de wijk te gaan ontlopen.
Je hond heeft de tijd nodig om de volle emmer weer te legen.
Leer ook de lichaamstaal van je hond goed kennen, wat vertelt hij jou? Door dit goed te verstaan kan je al ruim voordat het genoeg is ingrijpen en zorgen dat hij niet over het randje gaat.
Mijn eigen ervaring:
Civic ging al stuiterend door het leven, bijtend en stuiterend. Daarbij had hij nog een bulk aan medische problemen. Zijn emmer was dus constant gevuld. Door in die moeilijke tijd zijn tempo aan te houden ging het al iets beter. De grootste verbetering kwam toen hij beter in zijn vel kwam te zitten. Daardoor is de emmer al minder vol en kan hij meer hebben. Natuurlijk letten we nog wel op maar van een iets drukkere dag is hij niet meteen helemaal van de wap 😊
Wil je hulp bij het gedrag van jouw hond en ben je bereid er 100% voor te gaan?
Stuur me dan gerust een berichtje.
Kirsten van Gaalen-Jeelof
Honden-Coaching Be There