Ongewenst commentaar

nov 9, 2020 | Gedrag

Iedere hondeneigenaar krijgt er weleens mee te maken. Ongewenst commentaar of advies waarin direct een oordeel in verstopt zit. Je moet hem niet optillen! Zo wordt ie vals! Niet omlopen! Zo wordt ie angstig! Die kutkeffers toch altijd! Het komt allemaal door de opvoeding! Voel je het? Deze uitspraken triggeren iets. Helaas krijgen heel veel baasjes dit soort dingen naar hun hoofd. Soms goed bedoeld, soms bedoeld om ongevraagd even een mening door te drammen.
Even voor de duidelijkheid, jouw hond is jouw business. Wat een ander daar van vindt is niet jouw probleem. Toch slurpen die bemoeienissen en ongevraagde commentaren bakken met energie. Je gaat aan jezelf twijfelen of gaat je verantwoorden aan de persoon die dat commentaar geeft, met gevolg een nutteloze discussie en als je pech hebt gaat je hond ook nog over de zeik. Hartstikke zonde van je wandeling.
Daarom staat dit artikel bomvol tips om met ongewenst commentaar om te gaan, zowel offline als online 🙂

Buiten op straat:
> Geef een antwoord wat ze niet verwachten. Zo antwoord ik wel eens dat ik een valse hond wil als mensen zeggen: Zo wordt ie vals. Of onlangs toen ik de hond van een cliënt net op het nippertje wist weg te krijgen met een hand voer toen er een hond aan kwam die hij niet zo leuk vond. De man met de betreffende hond riep: Jaaa nou ben je hem aan het lokken, waarop ik antwoordde: Dat heeft u heel goed gezien meneer! Wat knap van u! Mijn ervaring is dat mensen dan snel door lopen, of er ontstaat een echt gesprek omdat ze echt even na moeten denken over wat er zojuist gezegd is.

> Ga geen hele discussie aan om waarom je iets doet, in veel gevallen willen mensen er alleen even iets van zeggen en hebben ze geen interesse in jouw waarom. Heel jammer maar levert een hoop frustratie op. Vriendelijk bedanken voor de ongewenste tip is een optie. Je hoeft je niet te verantwoorden.

> Vermijd situaties waarin je in een discussie kunt komen. Zo vermijd ik standaard gesprekken met onbekende hondeneigenaren omdat deze bijna altijd beginnen over slecht opvoedende hondenbaasjes. Ik krijg daar als gedragstherapeut echt de kriebels van en dus beperk ik het tot een hoi en fijne dag 😉

> Draai je om en loop weg of je neus bloed, besteed de aandacht aan je hond. Niemand vindt het fijn om genegeerd te worden, de ongewenste commentaar gever zal snel afdruipen.

Kies welke tip het beste bij je past, dit kan in de loop der tijd ook veranderen. Zo koos ik voorheen eigenlijk altijd voor de twee laatste en ga ik tegenwoordig ook vaak voor bijvoorbeeld de eerste, een antwoord geven wat niet wordt verwacht. Het hangt ook van de situatie af wat ik op dat moment het handigste vind.

Online op Social media
Oef, hier is een hoop over te zeggen. Als ergens ongewenste commentaren en adviezen in het rond vliegen is het daar wel. Ik ga het echter kort houden 🙂

> Reageert er iemand naar of betweterig op een post die je plaatst? Bedenk dan dat het jouw pagina is en jij bepaald wat je daar op wil hebben of niet. Het staat je vrij zo’n reactie zonder pardon te verwijderen.

> Merk je dat sommige posts je raken en je er geïrriteerd door word? De functie snoozen is er niet voor niets 😉 Of verwijder de persoon/pagina uit je lijst. Scheelt bakken met energie.

Dan nog een tip voor de tip gevers 🙂
Ook ik zie genoeg dingen waarvan mijn tenen drie keer de rondte in krullen. Waarvan ik denk goh dat kan en moet anders. Je hebt het recht dit te denken maar daarom hoef je het nog niet te zeggen. Scroll door, loop door, het is niet jouw business.
Bemoei je alleen als dit absoluut noodzakelijk is. En dat is het niet als iemand bijvoorbeeld zijn hondje op tilt of omloopt.
Wil je iemand echt helpen, vraag je dan af of je hulp echt helpend is. Iemand die staat te struggelen met zijn hond zit echt niet te wachten op jouw advies. Help die gene door juist afstand te nemen en ruimte te geven. Of vraag letterlijk of je kunt helpen!
Accepteer het als er nee wordt gezegd. Je hebt het dan in ieder geval gevraagd.

Wees allemaal een beetje lief voor elkaar.

Kirsten van Gaalen-Jeelof
Honden-Coaching Be There

Model op de foto: Poppy

Recente blogposts

Je hond welzijnsgericht opvoeden.

Je hond welzijnsgericht opvoeden.

Als je voor een welzijnsgerichte omgang kiest dan komen daar automatisch adviezen en oordelen van anderen bij kijken. Je hond welzijnsgericht opvoeden is namelijk anders dan hoe het merendeel van de mensen het doet. Daardoor val je op. Op deze manier omgaan met je...

Slopen bij de hond afleren.

Slopen bij de hond afleren.

Het staat er zo leuk he, slopen bij de hond afleren. Het is alleen veel complexer dan dat. Laten we eens duiken in de wereld van de slopende hond. Want waarom slopen honden? Puppy's en pubers, de wereld is een grote speeltuin.Een puppy of een puber wil alles...

Nagels knippen van angstige hond

Nagels knippen van angstige hond

Pas geleden stelde ik de vraag waar jullie tegen aan lopen bij vacht & gedrag, en het antwoord wat ik het meest kreeg was: hoe de nagels knippen van een angstige hond. Veel honden zijn bang tijdens het nagels knippen en soms hun begeleiders ook. Soms omdat de hond...