Nagels knippen.

Apr 13, 2021 | Gedrag

Pas geleden stelde ik de vraag waar jullie tegen aan lopen bij Vacht & Gedrag. Het antwoord wat ik het meest kreeg was: Nagels knippen. Veel honden hebben een aversie tegen nagels knippen en hun begeleiders hebben dat meestal ook. Soms omdat de hond het onprettig vindt, en soms omdat ze het zelf ook gewoon eng vinden. Het bijhouden van de nagels is wel heel belangrijk als deze niet uit zichzelf afslijten. Een te lange nagel kan zorgen voor een verkeerde stand van de voeten waardoor er in andere delen van het lijf ook gecompenseerd gaat worden. Bij sommige honden slijten de nagels zelf af met lopen op het asfalt of stenen. Het is niet zo dat als je heel veel op asfalt of stenen loopt de nagels automatisch afslijten, dit wordt nog wel eens als advies gegeven maar iedere hondenpoot is anders. Bij sommige honden moet het echt bijgehouden worden.

Het leven.
In de honden nagel zit een bloedvat, dit heet het leven. Het is niet de bedoeling dat je hierin knipt. Buiten dat er een bloedbad ontstaat doet knippen in het leven ook erg zeer. Hierdoor kan een trauma rondom nagels knippen ontstaan. Bij witte nagels kan je het leven zien zitten. Bij zwarte nagels zie je het niet. Zorg daarom dat je kleine stukjes van de nagel af knipt en niet direct een groot stuk. Soms kan je beter iedere week een klein stukje er af knippen.

Materiaal.
Zorg voor goed materiaal, er zijn verschillende soorten nagelscharen te koop. Sommige hebben een doorschiet beveiliging om te voorkomen dat de nagel door kan schieten. Er bestaan tegenwoordig ook elektrische nagelvijlen voor honden, die zie je ook op de foto. Met zo’n nagelvijl is het risico dat je in het leven terecht komt kleiner maar niet iedere hond vindt het prettig. Mijn eigen hond Civic heeft de voorkeur voor de gewone nagelknipper maar ik ken ook honden die dat weer helemaal niks vinden.

Wat je ook gebruikt bouw het in kleine stapjes op.
Even wennen wordt er vaak wel gezegd, of hij moet er maar aan wennen. Hij moet er inderdaad aan wennen maar dan wel op zijn tempo. De hond bepaald of er gewend wordt of dat het misschien nog een stapje te eng is. Er aan wennen kan alleen als het stress niveau niet te hoog op loopt.
Je begint in eerste instantie niet eens met het materiaal zelf. Je start met de hond in kleine stapjes de aanraking van de poten en nagels te accepteren. Het kan zijn dat je bij je hond in eerste instantie alleen nog maar naar de poten kunt wijzen. Is helemaal oké. Kan je voetjes kroelen dan kan je het materiaal bijvoorbeeld de nagelvijl er bij gaan halen. Maak eerst een positieve associatie zonder de vijl nog naar de poten te richten. De vijl maakt ook een bepaald geluid als deze aan is. Dus voordat je bij de voetjes bent ben je al wel een aantal oefensessies verder. Is de hond helemaal oké met de nagelvijl of knipper dan kan je richting de pootjes gaan wijzen en de pootjes gaan aanraken met het materiaal.
Let goed op de stress signalen die honden kunnen laten zien. Twijfel je, vraag dan een welzijnsgerichte gedragsdeskundige om met je mee te kijken en denken.

De nagels laten knippen.
Soms is het handiger om de nagels te laten knippen door een dierenarts of trimsalon. Let er wel op dat het stress level niet te hoog op loopt en dat je hond niet angstig wordt. Trauma’s kunnen vervolg behandelingen bemoeilijken en is welzijnsbedreigend voor de hond.

Heb je vragen over Vacht & Gedrag, stuur me dan gerust een bericht dan kijk ik waarmee ik je kan helpen 🙂

Kirsten van Gaalen-Jeelof
Honden-Coaching Be There

Recente blogposts

Consequent zijn.

Consequent zijn.

Consequent zijn is iets wat veel hondeneigenaren moeilijk vinden. Het voelt vaak als falen als je niet consequent bent geweest. Laten we eerst eens gaan kijken wat consequent zijn precies inhoudt: Consequent houdt in dat er rechtlijnig wordt vastgehouden aan iets dat...

Pijn/ongemak in de trimsalon

Pijn/ongemak in de trimsalon

Een eigenwijze drukke hond? Of is er meer aan de hand? Een hond die nooit stil kan staan of zitten wordt vaak gezien als een bewegelijk druk type. Toch is het goed dit eens te onderzoeken. Pijn en ongemak kunnen een belangrijke oorzaak zijn van de rusteloosheid. Dit...

Met je hond samen leven vanuit je intuïtie.

Met je hond samen leven vanuit je intuïtie.

Soms lijkt ons gevoel heel ver weg te staan. We worden bijna doodgegooid met informatie. En toch grijp ik steeds vaker terug op mijn intuïtie en vraag ik dat ook van mijn klanten. Als ik de vraag krijg wat moet ik doen als? Stel ik steeds vaker de vraag terug: ...