Met je hond samen leven vanuit je intuïtie.

sep 8, 2021 | Gedrag

Soms lijkt ons gevoel heel ver weg te staan. We worden bijna doodgegooid met informatie. En toch grijp ik steeds vaker terug op mijn intuïtie en vraag ik dat ook van mijn klanten. Als ik de vraag krijg wat moet ik doen als? Stel ik steeds vaker de vraag terug:  Wat denk je wat je moet doen?  Wat denk je dat jouw hond nu nodig heeft? 
Ik doe dit niet voor niks. Altijd blind op de mening en advies van een ander varen kan gevaarlijk zijn. Het maakt afhankelijk. En dat terwijl dit niet nodig is. Heel diep van binnen weet je vaak je antwoord al, alleen de onzekerheid, ruis en meningen van alle anderen kunnen dat flink vertroebelen.
En ja natuurlijk kom ik ook met praktische tips en leg ik uit hoe je iets goed aan kunt pakken of aan kunt leren, ik laat niemand rond zwemmen. maar daarnaast is zelf keuzes maken en nadenken ook essentieel. Het is mijn bedoeling dat mensen na een traject echt samen met hun hond verder kunnen met dat wat ze geleerd hebben maar ook met het vertrouwen dat ze het juiste doen en voelen. Want dat doen ze.
Soms zijn er meerdere opties die geen van alle perfect zijn, maar dan kies je de beste optie die het beste past bij je hond en zijn welzijn op dat moment. Het perfectionisme en het maakbare dat is iets om los te laten. Een hond is niet maakbaar en wij ook niet.
Maar de wetenschap dan?
Het mooie is dat de wetenschap heel dicht staat bij het intuïtie, wat een hond nodig heeft is wetenschappelijk bewezen maar als we echt gaan voelen weten we ook dat dit klopt.
Bijvoorbeeld:  Een hond is een sociaal dier, hij heeft nabijheid nodig om zich veilig en geborgen te voelen.  En dan is er daar de kennis die zegt dat je hem gewoon moet laten huilen. Een knoop vormt zich in je maag, dit voelt echt niet goed! Als je dan kijkt naar wat er wetenschappelijk is onderzocht dan is het ook niet goed. En ja naast je intuïtie moet je ook de hondentaal leren kennen, basis behoeften enz. Maar twijfel niet aan jezelf!
Het samenleven met je hond vanuit je intuïtie betekend ook dat je je hond goed moet leren kennen, hoe beter je je hond kent hoe makkelijker het wordt om beslissingen te maken. Je kent de gebruiksaanwijzing door en door, je weet waar je hond moeite mee heeft en wat hem makkelijk af gaat. Je hond echt leren kennen kost tijd en gewoontes kunnen op den duur ook weer veranderen door ervaringen. Dit proces is blijvend in beweging.
Maak je eigen keuzes op basis van je gevoel en de wetenschap, laat je niet gek maken.

Kan ik je hierbij helpen? Stuur mij dan gerust een berichtje.

Recente blogposts

Je hond welzijnsgericht opvoeden.

Je hond welzijnsgericht opvoeden.

Als je voor een welzijnsgerichte omgang kiest dan komen daar automatisch adviezen en oordelen van anderen bij kijken. Je hond welzijnsgericht opvoeden is namelijk anders dan hoe het merendeel van de mensen het doet. Daardoor val je op. Op deze manier omgaan met je...

Slopen bij de hond afleren.

Slopen bij de hond afleren.

Het staat er zo leuk he, slopen bij de hond afleren. Het is alleen veel complexer dan dat. Laten we eens duiken in de wereld van de slopende hond. Want waarom slopen honden? Puppy's en pubers, de wereld is een grote speeltuin.Een puppy of een puber wil alles...

Nagels knippen van angstige hond

Nagels knippen van angstige hond

Pas geleden stelde ik de vraag waar jullie tegen aan lopen bij vacht & gedrag, en het antwoord wat ik het meest kreeg was: hoe de nagels knippen van een angstige hond. Veel honden zijn bang tijdens het nagels knippen en soms hun begeleiders ook. Soms omdat de hond...