Je hond welzijnsgericht opvoeden.

sep 28, 2022 | Gedrag

Als je voor een welzijnsgerichte omgang kiest dan komen daar automatisch adviezen en oordelen van anderen bij kijken. Je hond welzijnsgericht opvoeden is namelijk anders dan hoe het merendeel van de mensen het doet. Daardoor val je op. Op deze manier omgaan met je hond betekend kort gezegd dat je de leefomgeving en omstandigheden aanpast aan het natuurlijk gedrag en behoeften van de hond. Veel natuurlijk gedrag is voor mensen ongewenst met veel onbegrip als resultaat.
Je moet hem eens opvoeden! Hij moet het maar leren! Zo wordt hij angstig! Zo wordt hij vals!
De bovenstaande uitspraken heb je vast wel eens gehoord. Wat mensen vergeten is dat jij wel degelijk bezig bent met opvoeden maar dat je van een hond nou eenmaal niet kan verwachten dat hij direct alles al kan of aankan. En sommige dingen zijn zo onnatuurlijk voor een hond dat je dat al helemaal niet kan verwachten.
Je kan dit proberen uit te leggen aan de criticus, maar een grote kans dat deze alleen maar op zoek is naar zijn of haar gelijk. Beter ga je de discussie helemaal niet aan maar stel je wel duidelijke grenzen.
Het is jouw hond en jij bepaald hoe je daar mee om gaat. Anderen horen zich ook aan de omgangsvormen te houden en niet ongevraagd jouw hond te corrigeren.

Hoe ik er zelf mee omging toen Civic nog jong was.
Toen Civic nog jong was kreeg ik ook bakken met kritiek, zeker omdat Civic al helemaal niet in het beeld paste wat mensen van een pup/jonge hond hadden. Na de zoveelste opmerking dat ik zo een valse hond creëerde antwoordde ik: Maar misschien wil ik wel een valse hond. Daar heb jij toch niks mee te maken? Door een opmerking te maken die mensen niet verwachtten lieten ze hun bedenkingen achterwege.
Uiteindelijk is Civic een hele fijne hond, we hebben het in zijn puppy en pubertijd echt niet makkelijk gehad maar hij is wel het bewijs dat je hond welzijnsgericht opvoeden gewoon mogelijk is.
Laat je dus niet gek maken lieve mensen. Het welzijn van je hond staat boven wat mensen van jouw hond vinden.

Wil je hulp bij het welzijnsgericht opvoeden van je hond?
Neem dan contact met mij op

Recente blogposts

Slopen bij de hond afleren.

Slopen bij de hond afleren.

Het staat er zo leuk he, slopen bij de hond afleren. Het is alleen veel complexer dan dat. Laten we eens duiken in de wereld van de slopende hond. Want waarom slopen honden? Puppy's en pubers, de wereld is een grote speeltuin.Een puppy of een puber wil alles...

Nagels knippen van angstige hond

Nagels knippen van angstige hond

Pas geleden stelde ik de vraag waar jullie tegen aan lopen bij vacht & gedrag, en het antwoord wat ik het meest kreeg was: hoe de nagels knippen van een angstige hond. Veel honden zijn bang tijdens het nagels knippen en soms hun begeleiders ook. Soms omdat de hond...

Zelfbeheersing aanleren bij de hond

Zelfbeheersing aanleren bij de hond

Zelfbeheersing bij de hond. Het liefst hebben we dat de hond zich beheerst in allerlei situaties, dit kan zijn met andere honden, maar ook als er bijvoorbeeld eten op een laag tafeltje ligt. Sommige honden gaan stuiterend door het leven, ook dit vinden mensen vaak een...