Help mijn hond jat!

dec 24, 2020 | Gedrag

Met de kerst voor de deur en terwijl ik bezig ben met een kerstdiner voor te bereiden leek dit me wel een goed moment om over jattende honden te schrijven. Geen zorgen, ik maak allemaal pruttel dingen dus de keuken staat niet blauw van de rook omdat ik even niet oplet 😉
Iedereen kent denk ik wel zo’n hond. Een echte jatmoos. Geen tafel is veilig en geen aanrecht is te hoog. No problem voor de hond, wel problem voor de baas die vervolgens de airfryer aan kan zetten omdat het kerstdiner opgegeten of afgelebberd is door de hond.
Laat ik beginnen bij het begin. Honden zijn aaseters. Van nature zit het er in om op zoek te gaan naar eten. Of dat nou in het wild is of bij je thuis. Het zoeken naar eten is een natuurlijke behoefte. Daar kan je je hond niet voor straffen.
Als jouw hond dan vervolgens ook eten vindt. Op het aanrecht, op tafel of waar dan ook dan is het vrij logisch dat hij het pakt en ook op eet. Is er regelmatig iets te vinden? Dan wordt jouw hond steeds beter en sneller in het jatten van eten, hij oefent het en wordt er voor beloond door het lekkers wat hij vindt.
Is er vanaf begin af aan nooit iets te vinden op het aanrecht of de tafel, dan zal je hond deze plekken ook niet gaan associëren met eten. Ligt er dan eens iets heb je een grote kans dat het er als je terug bent ook nog ligt maar ik geef geen garantie. Zorg er daarnaast voor dat de behoefte aan zoeken naar eten op een legale manier wordt voldaan, bijvoorbeeld door je hond voertjes te laten zoeken in het gras, de tuin of in huis.
Heb jij al een jatmoos? Zorg er dan voor dat er niets te jatten valt en vervul zijn natuurlijke behoefte van eten zoeken zoals hierboven beschreven. Instrueer je bezoek goed, mensen zonder hond zijn soms nogal geneigd gewoon iets op de grond te zetten.
De gedachte dat eten opbergen omdat de hond het anders nooit leert slecht is is niet juist! Je kan deze ook omdraaien. Als je wil dat je hond niet leert om voedsel te jatten berg je het voedsel goed op. Als je wil dat je hond leert om voedsel te jatten dan laat je het binnen zijn bereik staan 😉 En natuurlijk kan je een hond trainen om voedsel te laten staan, maar hey doe dat dan niet met een biefstuk onder zn neus. Begin in kleine stapjes en zorg er voor dat hij niet de fout in kan gaan.

Het jatten van spullen
Een iets andere categorie maar niet minder belangrijk. De hond die spullen jat. Een hond doet iets altijd omdat het hem iets oplevert. Het jatten van spullen kan belonend werken. Een hond kan spullen jatten omdat: hij er aandacht mee krijgt of mee heeft gekregen, hij de spullen interessant vindt, hij stress heeft, het jatten is dan als het ware een soort afleiding.
De remedie tegen het jatten van spullen is super simpel. Ruim de spullen van te voren even op. Zorg er daarnaast voor dat de hond iets te doen heeft of zet een stress verlagende activiteit in zoals voertjes zoeken, paté uit een kong of iets te kauwen.

Van ruilen komt huilen?
Als je hond iets heeft wat hij echt niet mag hebben omdat het bijvoorbeeld gevaarlijk is dan kan je het ruilen voor iets heeelll lekkers. Hou alleen in de gaten dat dit niet te vaak gebeurd, ruilen kan ook jatten in de hand werken. Ik heb dit in het verleden te vaak bij Civic gedaan als hij de kussentjes van de bank haalde. Het resultaat was dat er in mijn buurt al helemaal geen kussentje meer veilig was. Dit heb ik weer omgebogen door iedere keer dat als hij een kussentje had even de kamer uit te lopen. Vaak viel hij dan met zijn hoofd op het kussentje in slaap, de lol was er dan wel af haha.
Ruim alles wat jatteble is dus lekker op. En nog een voordeel een opgeruimd huis 🙂

Bezitsagressie.
Ai dit is een vervelende maar ook een interessante. De hond die iets jat en vervolgens je jatten er af bijt als je in de buurt durft te komen. Ja ze bestaan 😉
Allereerst is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de natuurlijke regel die onder honden geld. Wat je hebt mag je houden. Ongeacht of het gejat is of niet. Wat je hebt is van jou. Een hond heeft dus het volste recht om zijn bezit te verdedigen. Dit verdedigen doet een hond dan vaak door te grommen, tanden te laten zien of zelfs uit te vallen. Dit wordt veelal nog gezien als dominant en fout gedrag. Dit gedrag is niet fout en niet dominant. Dit is simpelweg communicatie. Zeg eerlijk, je zou je rotschrikken als je hond ineens in het Nederlands tegen je zou vertellen dat van zijn prooi af moet blijven 😉 en dus doet hij dat op zijn honds. Niet meer en niet minder.
Daarmee zeg ik niet dat het niet lastig is als je hond dat doet, het zou maar gevaarlijk zijn wat je hond vast heeft, dan sta je voor een moeilijke keuze.
Als ik vragen over bezitsagressie krijg is een van de eerste vragen altijd: Ja maar ik ruil altijd alles en toch doet ie lelijk!
Een hond met bezitsagressie heeft een negatieve associatie met mensen in de buurt van zijn bezit en is nog helemaal niet toe aan ruilen. Onbedoeld ga je over de grens heen die de hond stelt.
Bij een hond met bezitsagressie zijn er een aantal punten onwijs belangrijk!
> Management zorg er voor dat er niets te jatten valt. Nu niet, nooit niet.
> Heeft je hond een speeltje of een kluif laat hem dan met rust.
> Geef alleen kluiven die de hond binnen een paar min op kan en wil eten om verdedigen te voorkomen.
> Ga voor een check langs een dierfysio en dierenarts, pijn kan ook voor een korter lontje zorgen.
> Bij teven kan schijnzwangerschap bezitsagressie veroorzaken.
> Let goed op de signalen die de hond laat zien. Vaak zijn er voordat een hond al veel meer signalen te zien zoals bijvoorbeeld het lichaam/de kop wegdraaien, het bezit afschermen, verstarren en veel oogwit. Doe bij deze signalen al een stapje terug. Zo laat je je hond weten dat je hem echt begrijpt en dat zijn stem er toe doet.
> Ga met een goede gedragsdeskundige aan de slag om de hond weer positieve associaties met met mensen in de buurt van zijn bezit te laten op doen. Op tempo van de hond 😉
> Wees duidelijk tegen je bezoek. Kan je de veiligheid niet garanderen? Zorg dan voor een veilige plek waar de hond ongestoord kan liggen


Kirsten van Gaalen-Jeelof
Honden-Coaching Be There

Recente blogposts

Je hond welzijnsgericht opvoeden.

Je hond welzijnsgericht opvoeden.

Als je voor een welzijnsgerichte omgang kiest dan komen daar automatisch adviezen en oordelen van anderen bij kijken. Je hond welzijnsgericht opvoeden is namelijk anders dan hoe het merendeel van de mensen het doet. Daardoor val je op. Op deze manier omgaan met je...

Slopen bij de hond afleren.

Slopen bij de hond afleren.

Het staat er zo leuk he, slopen bij de hond afleren. Het is alleen veel complexer dan dat. Laten we eens duiken in de wereld van de slopende hond. Want waarom slopen honden? Puppy's en pubers, de wereld is een grote speeltuin.Een puppy of een puber wil alles...

Nagels knippen van angstige hond

Nagels knippen van angstige hond

Pas geleden stelde ik de vraag waar jullie tegen aan lopen bij vacht & gedrag, en het antwoord wat ik het meest kreeg was: hoe de nagels knippen van een angstige hond. Veel honden zijn bang tijdens het nagels knippen en soms hun begeleiders ook. Soms omdat de hond...