Fiddle het zusje van Fight Flight Freeze.

nov 24, 2020 | Gedrag

Fiddle, ook wel Fiddle about genoemd wordt door veel hondeneigenaren niet of nauwelijks herkend. Terwijl dit signaal toch echt van levensbelang is.
Als een hond Fiddle laat zien dan doet hij iets wat totaal niet met de situatie te maken heeft. Vaak zijn dit wilde spelbewegingen, heel hard rondjes rennen of krabben. Die spelbewegingen en het rennen worden dan geïnterpreteerd als spel terwijl de hond helemaal niet zo bedoeld. Hij gedraagt zich zo maf om met de situatie te kunnen dealen, het is een coping mechanisme. Ik noem Fiddle ook wel het zusje van Fight Flight en Freeze. Dit zijn drie overlevingsmechanismen die hond kan inzetten in een beangstigende of spannende situatie. Met Fiddle is het niet anders. De hond doet dit zeker niet voor de leuk. Blijft de dreiging aanwezig kan de hond gaan terug deinzen maar het kan ook gebeuren dat de hond bijt! Vaak wordt er dan gezegd dat de hond uit het niets beet, niets is minder waar. De hond had wel degelijk signalen laten zien (fiddle) maar hier is dan niet op gereageerd of onjuist op gereageerd.
Fiddle en spel is soms wat lastig uit elkaar te houden. Wel is Fiddle veel onbeheerster en komt het in een situatie voor waarin de hond eigenlijk helemaal niet op zijn gemak is. Bijvoorbeeld de benadering van een onbekend persoon.
Civic was koning Fiddle toen hij jonger was. Zodra iemand hem benaderde ging hij helemaal los als een soort tolletje. Groenvoorziening mannen vond hij heel eng, en dus ging hij maar de clown uithangen. Voor mij een heel gedoe om die mensen vervolgens bij hem weg te houden want in hun ogen wilde hij alleen maar spelen. Bij echte benadering ging hij blaffen of viel hij zelfs uit.
Vind je hond een situatie spannend en gaat hij/zij de clown uithangen? Reken dan maar dat dit Fiddle is. Haal je hond uit de situatie.

Kirsten van Gaalen-Jeelof
Honden-Coaching Be There

Recente blogposts

Je hond welzijnsgericht opvoeden.

Je hond welzijnsgericht opvoeden.

Als je voor een welzijnsgerichte omgang kiest dan komen daar automatisch adviezen en oordelen van anderen bij kijken. Je hond welzijnsgericht opvoeden is namelijk anders dan hoe het merendeel van de mensen het doet. Daardoor val je op. Op deze manier omgaan met je...

Slopen bij de hond afleren.

Slopen bij de hond afleren.

Het staat er zo leuk he, slopen bij de hond afleren. Het is alleen veel complexer dan dat. Laten we eens duiken in de wereld van de slopende hond. Want waarom slopen honden? Puppy's en pubers, de wereld is een grote speeltuin.Een puppy of een puber wil alles...

Nagels knippen van angstige hond

Nagels knippen van angstige hond

Pas geleden stelde ik de vraag waar jullie tegen aan lopen bij vacht & gedrag, en het antwoord wat ik het meest kreeg was: hoe de nagels knippen van een angstige hond. Veel honden zijn bang tijdens het nagels knippen en soms hun begeleiders ook. Soms omdat de hond...