Fiddle het zusje van Fight Flight Freeze.

Nov 24, 2020 | Gedrag

Fiddle, ook wel Fiddle about genoemd wordt door veel hondeneigenaren niet of nauwelijks herkend. Terwijl dit signaal toch echt van levensbelang is.
Als een hond Fiddle laat zien dan doet hij iets wat totaal niet met de situatie te maken heeft. Vaak zijn dit wilde spelbewegingen, heel hard rondjes rennen of krabben. Die spelbewegingen en het rennen worden dan geïnterpreteerd als spel terwijl de hond helemaal niet zo bedoeld. Hij gedraagt zich zo maf om met de situatie te kunnen dealen, het is een coping mechanisme. Ik noem Fiddle ook wel het zusje van Fight Flight en Freeze. Dit zijn drie overlevingsmechanismen die hond kan inzetten in een beangstigende of spannende situatie. Met Fiddle is het niet anders. De hond doet dit zeker niet voor de leuk. Blijft de dreiging aanwezig kan de hond gaan terug deinzen maar het kan ook gebeuren dat de hond bijt! Vaak wordt er dan gezegd dat de hond uit het niets beet, niets is minder waar. De hond had wel degelijk signalen laten zien (fiddle) maar hier is dan niet op gereageerd of onjuist op gereageerd.
Fiddle en spel is soms wat lastig uit elkaar te houden. Wel is Fiddle veel onbeheerster en komt het in een situatie voor waarin de hond eigenlijk helemaal niet op zijn gemak is. Bijvoorbeeld de benadering van een onbekend persoon.
Civic was koning Fiddle toen hij jonger was. Zodra iemand hem benaderde ging hij helemaal los als een soort tolletje. Groenvoorziening mannen vond hij heel eng, en dus ging hij maar de clown uithangen. Voor mij een heel gedoe om die mensen vervolgens bij hem weg te houden want in hun ogen wilde hij alleen maar spelen. Bij echte benadering ging hij blaffen of viel hij zelfs uit.
Vind je hond een situatie spannend en gaat hij/zij de clown uithangen? Reken dan maar dat dit Fiddle is. Haal je hond uit de situatie.

Kirsten van Gaalen-Jeelof
Honden-Coaching Be There

Recente blogposts

De hond die zich afsluit.

De hond die zich afsluit.

De hond die met de eigenaar er bij geen seconde stil kan staan maar als deze weg is beweegt hij zowat niet meer. Hou er rekening mee dat honden met de eigenaar er bij heel vervelend kunnen zijn. Daarom hebben we ze er liever niet bij. Begrijpelijk als je het zo...

Hoe zoek je een goede trimsalon

Hoe zoek je een goede trimsalon

Je hond is je dierbaarste bezit, althans daar ga ik vanuit 🙂 Het is logisch dat je hem niet zomaar ergens achterlaat. Toch wordt dit vaak nog wel verwacht. Ik krijg regelmatig de vraag je hoe je een goede trimsalon vind. Wat voor de een goed is hoeft voor de ander...

Waarom moet ik extra betalen?

Waarom moet ik extra betalen?

Niet iedereen zal heel enthousiast zijn bij het lezen van deze blog maar dit is wel mijn visie hierop. Geld en betalen zijn soms een gevoelig onderwerp en toch ga ik me hier over uitspreken.Ik zet mij in voor een hond vriendelijke vachtverzorging met zo min mogelijk...