De hond uit het Buitenland, waarom wil hij nou niet wandelen?

Feb 24, 2021 | Gedrag

De hond uit het Buitenland, waarom wil hij nou niet wandelen?

Allereerst ga ik even een misvatting uit de wereld halen, of nou ja proberen uit de wereld te halen, want dit is best een klus. Honden hoeven niet te wandelen. Ze mogen wandelen als ze het fijn en leuk vinden. Maar vinden ze er geen bal aan dan hoeft of moet het niet.  Wat wel moet is dat ze regelmatig hun behoefte moeten kunnen doen, dat is een basisbehoefte. Maar wandelen? Alleen als ze het zelf ook fijn vinden dus.
In mijn werk met honden uit het Buitenland word ik regelmatig geconfronteerd met heel angstige honden die er eigenlijk helemaal niet aan toe zijn om te wandelen. De reis naar Nederland heeft veel impact gehad, soms hebben ze zelfs al meerdere baasjes gehad, ook dat doet het vertrouwen in de wereld geen goed. Niet iedere hond is mishandelt maar ook de reis en alle veranderingen kunnen traumatisch zijn.
Daarnaast is het leven in Nederland voor een hond uit het Buitenland maar raar. Waar ze daar ieder hun eigen leefomgeving hadden loopt iedereen hier kriskras door elkaar. Het is voor zo’n hond dus ook doodeng om het gebied met vreemde honden geuren te betreden. Want mag hij hier wel komen op het terrein van een andere hond? Is dat wel veilig?
Een hond uit het Buitenland heeft echt de tijd nodig om te landen. Vaak ga je na een half jaar pas echt het karakter van de hond zien. Al die tijd staan ze op overleven en moet de stress nog zakken.
Pas je aan aan zijn tempo en zet die wandelschoenen lekker in de kast. In sommige gevallen zullen ze zelfs binnen hun behoefte willen doen. Is dat erg? Nee, het is volkomen logisch. Binnen voelt de hond zich veilig genoeg om dit te durven doen. Niet pushen maar laten zijn. Het accepteren en er zijn voor je hond. Natuurlijk zullen er mensen zijn die er een mening over hebben. Maar die leven niet met jouw hond. Iedere hond is anders en iedere hond en mens heeft zijn eigen proces.
Het is echt geen ramp om een hondentoilet in huis te maken en als de hond er aan toe in kleine stapjes naar de buitenwereld toe te werken. Op zijn tempo. Ik herhaal het nog maar eens 😊
Ik ken honden die niet verder komen dan hun erf/tuin. Zijn dat dan ongelukkige honden? Nee het leven is voorspelbaar voor ze, dat geeft veiligheid. De baasjes geven ze voldoende uitdaging, maar ook weer niet te veel.
Heb je een hond uit het Buitenland? Geef hem voorspelbaarheid en routine, volg zijn tempo.
Niks moet, zelfs wandelen niet.

Model op de foto: Steffie

Recente blogposts

Met je hond samen leven vanuit je intuïtie.

Met je hond samen leven vanuit je intuïtie.

Soms lijkt ons gevoel heel ver weg te staan. We worden bijna doodgegooid met informatie. En toch grijp ik steeds vaker terug op mijn intuïtie en vraag ik dat ook van mijn klanten. Als ik de vraag krijg wat moet ik doen als? Stel ik steeds vaker de vraag terug: ...

De hond die zich afsluit.

De hond die zich afsluit.

De hond die met de eigenaar er bij geen seconde stil kan staan maar als deze weg is beweegt hij zowat niet meer. Hou er rekening mee dat honden met de eigenaar er bij heel vervelend kunnen zijn. Daarom hebben we ze er liever niet bij. Begrijpelijk als je het zo...

Hoe zoek je een goede trimsalon

Hoe zoek je een goede trimsalon

Je hond is je dierbaarste bezit, althans daar ga ik vanuit 🙂 Het is logisch dat je hem niet zomaar ergens achterlaat. Toch wordt dit vaak nog wel verwacht. Ik krijg regelmatig de vraag je hoe je een goede trimsalon vind. Wat voor de een goed is hoeft voor de ander...