De hond die met de eigenaar er bij geen seconde stil kan staan maar als deze weg is beweegt hij zowat niet meer. Hou er rekening mee dat honden met de eigenaar er bij heel vervelend kunnen zijn. Daarom hebben we ze er liever niet bij. Begrijpelijk als je het zo bekijkt. Maar is het zonder eigenaar ook echt ok voor de hond??
De eigenaar is voor de hond een veilige haven en steunpunt. De hond voelt zich veilig genoeg om zich te durven uiten. Een vreemde is dat niet. Het voelt niet veilig om de spanning te laten zien want je weet nooit wat er dan gaat gebeuren. De hond sluit zich af en de spanning stapelt zich op. Het lijkt of de hond er ok mee is en hij laat alles over zich heen komen. De hond is er verre van ok mee en ervaart op dat moment ernstige stress. Dit is bedreigend voor zijn welzijn.
De handelingen in een trimsalon kunnen erg overweldigend zijn voor een hond. Daarbij hebben ze ook niet altijd de mogelijkheid om alle signalen te uiten omdat ze vast staan.
Om afsluiten te herkennen is het belangrijk om de volgende dingen goed te monitoren:
Is de hond zoals hij altijd is of zie je opeens een heel andere reactie die niet bij de hond past? Bv een hele drukke hond die ineens heel stil zit of staat.
Welke subtiele signalen zie je?
Is er contact met de hond te krijgen?
Neemt hij nog voer aan?
Hoe is de hond na de behandeling? Komt ineens alle spanning er uit?
Kan een eigenaar ook stress veroorzaken? Ja zeker, als de eigenaar gestrest is dan kan dit invloed hebben op de hond. Weet je van jezelf dat je gestrest gaat zijn vraag dan of iemand anders die je hond ook heel goed kent hem wil begeleiden.
Heb je het idee dat je hond zich afsluit dan is er werk aan de winkel om er voor te gaan zorgen dat hij de trimbeurt als prettig gaat ervaren. Let er op dat dit dan op zijn tempo gebeurd, anders is het alsnog geen pretje 😉