De Bulldozer

Dec 7, 2020 | Gedrag

Je wandelt met je hond en ineens valt je op dat zijn gedrag naar andere honden veranderd. Hij wordt wilder, drukker en beukt andere honden om ver. Waar komt dat nou ineens vandaan?
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor dit gedrag. Ik noem er hier onder een paar:

Je hond vindt die andere honden spannend, wie het eerst beukt wordt zelf niet omver gerend is dan het motto.
Je hond heeft een nare ervaring met een andere hond.
Je hond weet nog niet zo goed wat de beleefdheidsvormen zijn en heeft voor zichzelf een manier gevonden om met andere honden om te gaan.
Je hond is aan het puberen.
De spanning loopt te hoog op en je hond zoekt een uitlaatklep.
Je hond heeft lichamelijk ongemak. Deze klinkt heel vreemd maar een hond met lichamelijk ongemak wil zich niet te kwetsbaar tonen. Het kan ook een mechanisme zijn om andere honden uit de buurt proberen te houden.
Je hond heeft stress en reageert zich af door op andere honden in te beuken.

Uiteraard heeft iedere hond een eigen begeleiding nodig maar denk niet dat dit gedrag vanzelf over gaat als je het maar laat waaien. Sterker nog het wordt steeds erger en voor je het weet is het een vastgeroeste gewoonte. Mensen kunnen boos worden op jou en je hond en zelfs zelf gaan ingrijpen. En terecht, ook zij moeten hun hond beschermen. Een bulldozer kan makkelijk letsel en trauma veroorzaken bij andere honden ook al is het niet zo bedoeld.
Denk ook niet dat ze het onderling wel oplossen. Het is heel vervelend als een andere hond met veel kabaal zijn grenzen aan moet gaan geven omdat jij de verantwoording voor het gedrag van jouw hond niet voor je eigen rekening neemt. Bovendien zijn veel honden er ook niet tegen opgewassen. Ik verander zelf altijd in een gifkikker als mensen mijn fysiek niet zo sterke hond hun probleem willen laten oplossen. Dat zien ze niet aan de buitenkant, maar eigen verantwoording nemen is wel zo netjes en voorkomt gedoe of ruzie met een gifkikker 😉

Goed, dan nu de stappen die je kan ondernemen om te voorkomen dat jouw hond van bulldozeren een gewoonte maakt.

Sluit pijn/ongemak uit. Bezoek een dierfysio of osteopaat. Sowieso is dat twee keer per jaar aan te raden.

Ga na bij welke honden je hond het gedrag vertoont en vermijd deze honden om gewoonte gedrag te voorkomen.

Gaat je hond na een tijdje stilstaan op de hondenspeelplaats ineens bulldozeren? Dan loopt de spanning te hoog op. Ga eerder weg of maak een wandeling in plaats van stil te staan. Tijdens een wandeling ontdekt je hond allerlei geuren en is de aandacht verlegd. Ook loopt de spanning dan vaak minder hoog op.

Loop met een boogje om honden als ze aan de lijn zitten, voor honden is recht toe recht aan op elkaar af lopen heel onbeleefd, dit kan bulldozeren versterken.

Kies een vast wandelmaatje of meerdere om mee te wandelen die goed bij je hond passen.

Haal je hond uit een situatie waarin je weet dat het verkeerd kan gaan. Lijn hem aan en wandel verder.

Vermijd drukke wandelgebieden.

Laat je puberhond alleen spelen met stabiele evenwichtige honden. (zie ook het advies wandelmaatjes )

Heeft je hond een nare ervaring met andere honden, zoek hier dan hulp voor.

Zorg voor een perfect recall zodat je je hond bij je kunt roepen. Dit moet je natuurlijk wel op een positieve manier zonder afleiding aanleren en in kleine stapjes met meer afleiding oefenen.

Heb je het idee dat de oorzaak dieper ligt bijvoorbeeld een stress probleem, zoek hier dan goede begeleiding voor.

Uiteraard is niet iedere hond het zelfde maar je kan als eigenaar dus wel al veel dingen doen om te voorkomen dat het bulldozeren een gewoonte wordt. Ben je per ongeluk toch in een situatie gekomen waarin je hond begint te bulldozeren? Haal je hond dan uit die situatie voordat het escaleert. Roep hem om met je mee te komen en of lijn hem aan. Blijf dan ook niet in de situatie plakken met je hond aan de lijn omdat je het zelf nog zo gezellig vind. Hier doe je je hond echt geen plezier mee. Lekker naar huis en als het echt zo gezellig was spreek je een volgende keer af zonder hond.

Modellen op de foto: Sunny en Luna die voor dit artikel zorgden voor het perfecte plaatje 😉 Deze twee honden leven in 1 huishouden en zijn twee poten op een buik.

Kirsten van Gaalen-Jeelof
Honden-Coaching Be There



Recente blogposts

Consequent zijn.

Consequent zijn.

Consequent zijn is iets wat veel hondeneigenaren moeilijk vinden. Het voelt vaak als falen als je niet consequent bent geweest. Laten we eerst eens gaan kijken wat consequent zijn precies inhoudt: Consequent houdt in dat er rechtlijnig wordt vastgehouden aan iets dat...

Pijn/ongemak in de trimsalon

Pijn/ongemak in de trimsalon

Een eigenwijze drukke hond? Of is er meer aan de hand? Een hond die nooit stil kan staan of zitten wordt vaak gezien als een bewegelijk druk type. Toch is het goed dit eens te onderzoeken. Pijn en ongemak kunnen een belangrijke oorzaak zijn van de rusteloosheid. Dit...

Met je hond samen leven vanuit je intuïtie.

Met je hond samen leven vanuit je intuïtie.

Soms lijkt ons gevoel heel ver weg te staan. We worden bijna doodgegooid met informatie. En toch grijp ik steeds vaker terug op mijn intuïtie en vraag ik dat ook van mijn klanten. Als ik de vraag krijg wat moet ik doen als? Stel ik steeds vaker de vraag terug: ...