Corrigeren.

Nov 21, 2020 | Gedrag

Steeds vaker lees ik over corrigeren, het lijkt een makkelijke en voor de hand liggende weg maar is dat wel zo?
Met corrigeren maak je meer kapot dan je lief is.

Honden vertonen soms gedrag wat mensen niet zo fijn vinden. Denk aan blaffen, uitvallen, trekken aan de lijn, happen en springen. Allemaal gedragingen waarmee de hond probeert iets duidelijk te maken. Een te moeilijke situatie, een verhoogd stresslevel, pijn/ongemak etc. Maar nee! Dat gedrag is onacceptabel! Dat moeten we corrigeren! Dit kan je toch niet over je kant laten gaan?! Er wordt al vlug gegrepen naar die ruk aan de lijn, een brul, in het nekvel pakken, een sliplijn of slipketting.
Hey Joehoe! Het gedrag van jouw hond is een schreeuw om hulp. In plaats van hem te helpen help je hem verder in de stront door te gaan corrigeren. Je corrigeert voor gedrag maar de impact van een correctie gaat veel verder dan dat.

Corrigeren zorgt voor negatieve associaties met toevallig voorbij lopende mensen/dieren/dingen.
Corrigeren zorgt voor verhoging van het stress level. Chronische stress kan het leven van een hond gaan beheersen, hij kan er zelfs ziek van worden.
Corrigeren kan een hond fysiek beschadigen.
Corrigeren zorgt voor voor een vertrouwensbreuk met de eigenaar, bij wie is hij veilig als de veilige haven onvoorspelbaar is geworden?

Niet wat je wil toch? Wil je dat wel? Stop hier dan maar met lezen 😉

Vertoont je hond ongewenst gedrag? Start dan met management, zorg dat je hond niet in de fout hoeft te gaan. Breng hem niet die situaties waarvan je weet dat ze lastig zijn en zoek hulp bij een modern geschoolde gedragstherapeut die werkt met een hondvriendelijke methode.

Jij hebt makkelijk praten! Het is niet te vermijden!
Het is inderdaad niet te vermijden als je niets in je leven/dagschema aan wilt passen. Je zal misschien eerder je bed uit moeten, op andere plekken moeten gaan wandelen en bepaalde hobby’s moeten laten in belang van het welzijn van je hond.
Dit is een keuze en dus niet onmogelijk. Been there done that 😉 Vertel mij dus niet dat het niet kan.
Ga je op een hondvriendelijke manier aan de slag en pak je de onderliggende oorzaak van het gedrag aan dan zal dat jullie leven positief veranderen. Zowel dat van jou als dat van je hond.
Natuurlijk zeg ik hier niet mee dat je geen grenzen mag stellen, maar dat is iets anders en kan op een vriendelijke liefdevolle manier.
Wil je een gedragsverandering zien bij je hond dan zal je daarin moeten investeren. Niet corrigeren.

Wil je graag begeleiding voor het gedrag van jouw hond? Je bent van harte welkom als je je in mijn visie kunt vinden <3
Neem gerust contact met me op dan kijk ik voor de mogelijkheden hoe ik jou en je hond het beste kan helpen.

Kirsten van Gaalen-Jeelof

Recente blogposts

Met je hond samen leven vanuit je intuïtie.

Met je hond samen leven vanuit je intuïtie.

Soms lijkt ons gevoel heel ver weg te staan. We worden bijna doodgegooid met informatie. En toch grijp ik steeds vaker terug op mijn intuïtie en vraag ik dat ook van mijn klanten. Als ik de vraag krijg wat moet ik doen als? Stel ik steeds vaker de vraag terug: ...

De hond die zich afsluit.

De hond die zich afsluit.

De hond die met de eigenaar er bij geen seconde stil kan staan maar als deze weg is beweegt hij zowat niet meer. Hou er rekening mee dat honden met de eigenaar er bij heel vervelend kunnen zijn. Daarom hebben we ze er liever niet bij. Begrijpelijk als je het zo...

Hoe zoek je een goede trimsalon

Hoe zoek je een goede trimsalon

Je hond is je dierbaarste bezit, althans daar ga ik vanuit 🙂 Het is logisch dat je hem niet zomaar ergens achterlaat. Toch wordt dit vaak nog wel verwacht. Ik krijg regelmatig de vraag je hoe je een goede trimsalon vind. Wat voor de een goed is hoeft voor de ander...