Corrigeren.

Nov 21, 2020 | Gedrag

Steeds vaker lees ik over corrigeren, het lijkt een makkelijke en voor de hand liggende weg maar is dat wel zo?
Met corrigeren maak je meer kapot dan je lief is.

Honden vertonen soms gedrag wat mensen niet zo fijn vinden. Denk aan blaffen, uitvallen, trekken aan de lijn, happen en springen. Allemaal gedragingen waarmee de hond probeert iets duidelijk te maken. Een te moeilijke situatie, een verhoogd stresslevel, pijn/ongemak etc. Maar nee! Dat gedrag is onacceptabel! Dat moeten we corrigeren! Dit kan je toch niet over je kant laten gaan?! Er wordt al vlug gegrepen naar die ruk aan de lijn, een brul, in het nekvel pakken, een sliplijn of slipketting.
Hey Joehoe! Het gedrag van jouw hond is een schreeuw om hulp. In plaats van hem te helpen help je hem verder in de stront door te gaan corrigeren. Je corrigeert voor gedrag maar de impact van een correctie gaat veel verder dan dat.

Corrigeren zorgt voor negatieve associaties met toevallig voorbij lopende mensen/dieren/dingen.
Corrigeren zorgt voor verhoging van het stress level. Chronische stress kan het leven van een hond gaan beheersen, hij kan er zelfs ziek van worden.
Corrigeren kan een hond fysiek beschadigen.
Corrigeren zorgt voor voor een vertrouwensbreuk met de eigenaar, bij wie is hij veilig als de veilige haven onvoorspelbaar is geworden?

Niet wat je wil toch? Wil je dat wel? Stop hier dan maar met lezen 😉

Vertoont je hond ongewenst gedrag? Start dan met management, zorg dat je hond niet in de fout hoeft te gaan. Breng hem niet die situaties waarvan je weet dat ze lastig zijn en zoek hulp bij een modern geschoolde gedragstherapeut die werkt met een hondvriendelijke methode.

Jij hebt makkelijk praten! Het is niet te vermijden!
Het is inderdaad niet te vermijden als je niets in je leven/dagschema aan wilt passen. Je zal misschien eerder je bed uit moeten, op andere plekken moeten gaan wandelen en bepaalde hobby’s moeten laten in belang van het welzijn van je hond.
Dit is een keuze en dus niet onmogelijk. Been there done that 😉 Vertel mij dus niet dat het niet kan.
Ga je op een hondvriendelijke manier aan de slag en pak je de onderliggende oorzaak van het gedrag aan dan zal dat jullie leven positief veranderen. Zowel dat van jou als dat van je hond.
Natuurlijk zeg ik hier niet mee dat je geen grenzen mag stellen, maar dat is iets anders en kan op een vriendelijke liefdevolle manier.
Wil je een gedragsverandering zien bij je hond dan zal je daarin moeten investeren. Niet corrigeren.

Wil je graag begeleiding voor het gedrag van jouw hond? Je bent van harte welkom als je je in mijn visie kunt vinden <3
Neem gerust contact met me op dan kijk ik voor de mogelijkheden hoe ik jou en je hond het beste kan helpen.

Kirsten van Gaalen-Jeelof

Recente blogposts

Consequent zijn.

Consequent zijn.

Consequent zijn is iets wat veel hondeneigenaren moeilijk vinden. Het voelt vaak als falen als je niet consequent bent geweest. Laten we eerst eens gaan kijken wat consequent zijn precies inhoudt: Consequent houdt in dat er rechtlijnig wordt vastgehouden aan iets dat...

Pijn/ongemak in de trimsalon

Pijn/ongemak in de trimsalon

Een eigenwijze drukke hond? Of is er meer aan de hand? Een hond die nooit stil kan staan of zitten wordt vaak gezien als een bewegelijk druk type. Toch is het goed dit eens te onderzoeken. Pijn en ongemak kunnen een belangrijke oorzaak zijn van de rusteloosheid. Dit...

Met je hond samen leven vanuit je intuïtie.

Met je hond samen leven vanuit je intuïtie.

Soms lijkt ons gevoel heel ver weg te staan. We worden bijna doodgegooid met informatie. En toch grijp ik steeds vaker terug op mijn intuïtie en vraag ik dat ook van mijn klanten. Als ik de vraag krijg wat moet ik doen als? Stel ik steeds vaker de vraag terug: ...