Corrigeren.

nov 21, 2020 | Gedrag

Steeds vaker lees ik over corrigeren, het lijkt een makkelijke en voor de hand liggende weg maar is dat wel zo?
Met corrigeren maak je meer kapot dan je lief is.

Honden vertonen soms gedrag wat mensen niet zo fijn vinden. Denk aan blaffen, uitvallen, trekken aan de lijn, happen en springen. Allemaal gedragingen waarmee de hond probeert iets duidelijk te maken. Een te moeilijke situatie, een verhoogd stresslevel, pijn/ongemak etc. Maar nee! Dat gedrag is onacceptabel! Dat moeten we corrigeren! Dit kan je toch niet over je kant laten gaan?! Er wordt al vlug gegrepen naar die ruk aan de lijn, een brul, in het nekvel pakken, een sliplijn of slipketting.
Hey Joehoe! Het gedrag van jouw hond is een schreeuw om hulp. In plaats van hem te helpen help je hem verder in de stront door te gaan corrigeren. Je corrigeert voor gedrag maar de impact van een correctie gaat veel verder dan dat.

Corrigeren zorgt voor negatieve associaties met toevallig voorbij lopende mensen/dieren/dingen.
Corrigeren zorgt voor verhoging van het stress level. Chronische stress kan het leven van een hond gaan beheersen, hij kan er zelfs ziek van worden.
Corrigeren kan een hond fysiek beschadigen.
Corrigeren zorgt voor voor een vertrouwensbreuk met de eigenaar, bij wie is hij veilig als de veilige haven onvoorspelbaar is geworden?

Niet wat je wil toch? Wil je dat wel? Stop hier dan maar met lezen 😉

Vertoont je hond ongewenst gedrag? Start dan met management, zorg dat je hond niet in de fout hoeft te gaan. Breng hem niet die situaties waarvan je weet dat ze lastig zijn en zoek hulp bij een modern geschoolde gedragstherapeut die werkt met een hondvriendelijke methode.

Jij hebt makkelijk praten! Het is niet te vermijden!
Het is inderdaad niet te vermijden als je niets in je leven/dagschema aan wilt passen. Je zal misschien eerder je bed uit moeten, op andere plekken moeten gaan wandelen en bepaalde hobby’s moeten laten in belang van het welzijn van je hond.
Dit is een keuze en dus niet onmogelijk. Been there done that 😉 Vertel mij dus niet dat het niet kan.
Ga je op een hondvriendelijke manier aan de slag en pak je de onderliggende oorzaak van het gedrag aan dan zal dat jullie leven positief veranderen. Zowel dat van jou als dat van je hond.
Natuurlijk zeg ik hier niet mee dat je geen grenzen mag stellen, maar dat is iets anders en kan op een vriendelijke liefdevolle manier.
Wil je een gedragsverandering zien bij je hond dan zal je daarin moeten investeren. Niet corrigeren.

Wil je graag begeleiding voor het gedrag van jouw hond? Je bent van harte welkom als je je in mijn visie kunt vinden <3
Neem gerust contact met me op dan kijk ik voor de mogelijkheden hoe ik jou en je hond het beste kan helpen.

Kirsten van Gaalen-Jeelof

Recente blogposts

Je hond welzijnsgericht opvoeden.

Je hond welzijnsgericht opvoeden.

Als je voor een welzijnsgerichte omgang kiest dan komen daar automatisch adviezen en oordelen van anderen bij kijken. Je hond welzijnsgericht opvoeden is namelijk anders dan hoe het merendeel van de mensen het doet. Daardoor val je op. Op deze manier omgaan met je...

Slopen bij de hond afleren.

Slopen bij de hond afleren.

Het staat er zo leuk he, slopen bij de hond afleren. Het is alleen veel complexer dan dat. Laten we eens duiken in de wereld van de slopende hond. Want waarom slopen honden? Puppy's en pubers, de wereld is een grote speeltuin.Een puppy of een puber wil alles...

Nagels knippen van angstige hond

Nagels knippen van angstige hond

Pas geleden stelde ik de vraag waar jullie tegen aan lopen bij vacht & gedrag, en het antwoord wat ik het meest kreeg was: hoe de nagels knippen van een angstige hond. Veel honden zijn bang tijdens het nagels knippen en soms hun begeleiders ook. Soms omdat de hond...