Consequent zijn is iets wat veel hondeneigenaren moeilijk vinden. Het voelt vaak als falen als je niet consequent bent geweest.
Laten we eerst eens gaan kijken wat consequent zijn precies inhoudt: Consequent houdt in dat er rechtlijnig wordt vastgehouden aan iets dat eerder gedaan of besloten is.
Zo! Dus vanaf nu af aan doen we het noooooiiiiittt meer anders. Dat is gekkigheid natuurlijk. Maar 100% consequent zijn is met een hond niet mogelijk. Er zullen altijd situaties voordoen waarin je iets anders moet besluiten of doen. Zou je dan vasthouden aan wat je ooit eerder hebt gedaan of besloten dan kan dat heel vervelend aflopen. Je hoeft dus niet altijd consequent te zijn.
Ik vroeg jullie op Instagram wat jullie het moeilijkste vonden aan consequent zijn, een van de antwoorden was: Omdat ik niet zeker weet of het de juiste training is. De meest slechte reden om consequent te zijn, zijn de regels en of mening van de ander. Dus lieve jij, vind jij dat de training bij jouw hond en bij jou past? Of heb je er toch ergens een minder prettig gevoel bij?
Hoe vaak hoor ik wel niet dat je consequent moet zijn en niks van tafel mag geven, nou dat maak je zelf wel uit of je dat wil doen of niet.
Een voorbeeld van toen Civic nog jong was, vanwege zijn vele problemen vertoonde hij vervelend bijtgedrag, ik moest toen allerlei regels opstellen want hij zou dominant zijn. Als eerste de deur uit, iets boven de bak eten voor dat hij mocht eten (ja zie je het voor je) En commando’s opheffen (pas als ik vrij zei mocht hij weer iets anders gaan doen) Buiten dat Civic altijd wel een maas in de wet vond om toch zijn eigen ding te doen lukte het mij ook niet om die regels consequent te handhaven. Waarom niet? Het waren niet mijn regels. Het waren de regels van een ander. Zorg er voor dat je je eigen regels maakt, wat is voor jou belangrijk?
Bij ons zijn er drie regels die ik consequent handhaaf.
1: Rinus en Tinus (de haantjes) worden niet opgejaagd, als ze loslopen gaat Civic aan de lijn de tuin in of hij blijft even binnen.
2: Op visite in een huis dat hij niet kent blijft hij aan de lijn en op of half op de plaats die we dan hebben mee genomen. (hem meenemen op visite is voor ons belangrijk omdat hij anders te lang alleen zou zitten vanwege de afstand die we vaak moeten rijden)
3: Lopen we langs de weg en komt er een auto aan dan gaan we met een voertje aan de kant.
Verder hebben wij niet echt vaste regels en spelen wij in op de situatie. Zo slaapt Civic deze week gezellig bij mij op bed omdat Tom een weekje weg is voor zijn werk. Is hij weer terug dan slaapt Civic weer op zijn eigen bed. No problem.
Hoe leren honden.
Honden leren context gebonden.
Met de context bedoel ik de situatie, honden kunnen in de ene situatie heel anders reageren dan in de andere situatie. Vaak wordt gedacht dat als je een regel hebt dat je die dan overal en altijd moet handhaven. In sommige situaties wordt dat lastig.
Voorbeeld:
Je hebt de regel hond niet op de slaapkamer, je hond slaapt altijd probleemloos in de woonkamer. Vervolgens ga je op vakantie, de regel is niet op de slaapkamer. Maar je hond raakt in paniek want hij kent de omgeving niet. Ja wat dan? Blijven volhouden? Je hond volledig over de zeik laten gaan? Natuurlijk niet! Laat je hond op vakantie lekker slapen op de slaapkamer, jij bent op dat moment zijn veiligheid. Ben je weer thuis dan pak je het ritme zoals het altijd was gewoon weer op. De context van het op vakantie zijn is heel anders dan thuis. Dit houdt dus ook in dat het kan zijn dat je hond bepaalde dingen in een andere omgeving of situatie niet helemaal begrijpt maar in het dagelijks leven wel. Zoals bijvoorbeeld alleen thuis zijn.
Nee is nee?
Als je hond iets van je vraagt, en jij zegt op dat moment nee, moet het dan nee blijven? Ook dat moet je helemaal zelf weten. Bedenk je wel dat honden langer volhouden dan jij, dus als je nee hebt gezegd en later toch ja dan zal je hond hier de volgende keer op inspelen. Nu is het even nee, maar als ik lang genoeg schattig kijk dan wordt het vanzelf een ja. En ja, ook ik trap er nog wel eens in. Het woord klaar heeft bij ons geen zin meer en dus zeg ik nu het woord op. Met het risico dat op, op een dag geen op meer is 😉 Dat is het leven, we zijn allemaal mensen. Voel je hier niet schuldig over of dat je hebt gefaald.
Duidelijkheid en regelmaat.
Hoeveel duidelijkheid en regelmaat een hond nodig heeft is verschillend. Er zijn honden die heel veel veranderingen kunnen hebben en er zijn ook honden waarbij alles van de minuut tot de minuut gepland moet zijn want anders paniek. Kijk hierbij wat jouw hond nodig heeft voor zijn welzijn. De vrijbuiter zal eerder gestrest worden van veel regels en de controlfreak heeft juist wat meer regels nodig om zich aan vast te houden. Stel je regels altijd op in belang van je hond en zijn veiligheid en de veiligheid van anderen.
Dan sluit ik af met wat woorden van een vriendin met onze beste maat Neo:
Wij geven Neo altijd consequent een stukje kaas als wij dat eten.
Model: Max