Angst bij honden. Er wordt soms zo simpel over gedacht of het wordt zelfs niet herkent. Hij moet er maar aan wennen of hij gedraagt zich agressief dus hij kan nooit angstig zijn.
Dit is niet waar. Een hond went niet automatisch aan iets waar hij heel bang voor is door hem hier veel aan bloot te stellen, sterker nog, het zal de hond alleen maar angstiger maken. Het vertrouwen in de eigenaar loopt een flinke deuk op en de hond kan gaan generaliseren. Dit betekend dat de hond ook bang kan gaan worden van andere dingen om de angstfactor heen.
Een hond die agressief gedrag laat zien kan ook wel degelijk doodsbang zijn. Het overlevingsmechanisme kiest voor vechten.
Chronische stress kan angst verergeren en veroorzaken. Een gestreste hond staat in de overlevingsstand, het overlevingsmechanisme draait overuren en wordt gevoelig voor alle prikkels die binnen komen. De hond is letterlijk overspannen. Heb je een angstige hond dan is het belangrijk om de prikkels die de hond angst aanjagen te gaan vermijden. Alleen dan kan het lichaam tot rust komen en de hond uit de overlevingsstand komen. Breng je de hond keer op keer in een voor hem angstige situatie dan houd je het cirkeltje in stand. Angst werkt verlammend en tast het leervermogen aan. Angst en stress factoren vermijden dus, zorg veel rust. Leer de lichaamstaal goed kennen, zo kan je zien wanneer de spanning oploopt en kan je tijdig ingrijpen. Bied activiteiten aan die de stress verlagen zoals bijvoorbeeld kauwen op eetbare kauwkluiven. Door te kauwen maakt een hond endorfine aan, dat is een stress verlagende neurotransmitter, het zorgt voor een geluksgevoel, verminderd angst en pijn. Naast stress verlagende activiteiten kan je met je hond gaan werken aan het zelfvertrouwen. Let er op dat de oefeningen die je doet bij de hond passen en doe niet alles tegelijk. Keuzes mogen maken draagt ook bij aan het verkrijgen van zelfvertrouwen.
Geef de hond routine en voorspelbaarheid, dit geeft rust.
Indien de hond goed tot rust is gekomen en het stress level laag ligt kan gestart worden met training, belangrijk is hierbij dat de stappen zijn aangepast op het tempo wat de hond aan kan. push hierbij niets. Homeopathie kan hierbij een waardevolle ondersteuning zijn, dit moet wel voorgeschreven en gemonitord worden door een gediplomeerd homeopaat. Homeopathie is ondersteuning en geen vervanging van een dierenarts.
Is je hond erg angstig raadpleeg dan een gedragsdeskundige die werkt via de nieuwste inzichten en het hondenwelzijn hoog in het vaandel heeft staan. Een goede deskundige werkt zonder (fysieke) straffen en dwang.
Kirsten van Gaalen-Jeelof
Honden-Coaching Be There