Agressie op de trimtafel

Mar 8, 2021 | Gedrag

Vroeg of laat krijgt iedere trimster of trimmer er wel eens mee te maken. Een hond die agressief gedrag vertoond op de trimtafel. In dit artikel behandel ik de veelvoorkomende oorzaken van agressie, de signalen die vooraf gaan aan agressie en wat je kunt doen om een situatie op te lossen.
Dit artikel staat ook in het trimmagazine 🙂

Agressie is geen dominantie.

Honden die agressie vertonen worden vaak onterecht als dominant bestempeld, hierdoor ontstaat een miscommunicatie en wordt de hond onbedoeld onjuist behandeld. Signalen die gezien worden als agressief zijn: grommen, tanden laten zien, happen, uitvallen en bijten. Dit is de laatste waarschuwing die een hond kan geven. Het is voor de hond communicatie, maar wel communicatie van het allerlaatste level, als alle andere communicatie niet helpt. In een situatie waarin een hond schrikt of angstig wordt gaat het overlevingssysteem in werking, dit wordt gestuurd door de amygdala, dat is een deel in de hersenen wat de emotionele reacties van de hond regelt. Bij angst, schrik en pijn zal dit deel in actie komen. Er zijn vier overlevingsmechanismen waarmee de hond kan reageren:  Fight vechten, Flight vluchten, Freeze bevriezen en Fiddle de clown uithangen of iets totaal anders gaan doen dan wat met de situatie te maken heeft. Is een hond heel erg geschrokken of angstig zal hij niet uit die modus gaan voordat het ‘gevaar’ geweken is. Op de trimtafel is de mogelijkheid tot vluchten er niet. Het lichaam kan dan eerder kiezen voor vechten.
Door te grommen, tanden te laten zien of te happen laat de hond zien dat hij het echt niet fijn vindt wat je doet. Hij zegt:  Stop met waar je mee bezig bent!

Oorzaken van agressie op de trimtafel.

 • Plotselinge angst of schrik op iets wat de hond niet gewend is, de hond heeft een schrik reactie.
 • Een eerdere nare ervaring tijdens het trimmen of een nare ervaring tijdens de trimbeurt. Of iets naar is dat bepaald de hond niet wij. Zo kan het zijn dat een hond iets als naar ervaart maar dat je het zelf niet als iets vervelends ziet. Sommige dingen zijn in hondenogen erg beangstigend.
 • Geen reactie op eerdere signalen waarmee de hond aangeeft dat het te veel wordt, de hond moet wel sterkere signalen in gaan zetten om gehoord te worden.
 • Pijn of ongemak kan een grote rol spelen in het vertonen van agressie. Verwijs bij vermoeden van pijn of ongemak altijd door naar een dierenarts of dierfysiotherapeut.

Signalen voorafgaand aan agressie.

Voordat een hond gromt, tanden laat zien, hapt of uitvalt zijn er nog heel wat signalen waar te nemen waar je tijdig op kunt reageren om agressie te voorkomen.

 • Hijgen terwijl het niet warm is of de hond niet gerend heeft.
 • Tongelen, met de tong over de lippen likken.
 • Gapen
 • Wegkijken
 • Lichaam wegdraaien
 • Veel oogwit laten zien
 • Gespannen lichaamshouding
 • Proberen weg te komen
 • Verstarren
 • Staart tussen de poten

Hoe meer van deze signalen je ziet hoe meer een hond niet op zijn gemak is. Veel oogwit, lichaam wegdraaien, proberen weg te komen, staart tussen de poten en verstarren zijn signalen die de laatste waarschuwing kunnen zijn voordat de hond gaat grommen. Geef de hond een pauze of stop de trimbeurt en ga een andere keer verder.
Sommige honden slaan signalen over en gaan direct in de aanval, dit gebeurd veelal bij honden waarbij er nooit naar de signalen is geluisterd. Ze gaan direct over tot verdediging. Zaak is om bij deze honden het vertrouwen weer te winnen en heel goed naar de meest subtiele signalen te luisteren.

De oplossing voor agressie op de trimtafel.

Als agressie zich voordoet op de trimtafel dan is het al geëscaleerd. Het is belangrijk om dan zo snel mogelijk te de-escaleren en te zorgen dat de rust wederkeert. Beantwoord agressie nooit met agressie! Grommen, tanden laten zien, happen of uitvallen is een hond zijn laatste waarschuwing. Dit bestraffen kan er voor zorgen dat de hond van te voren geen waarschuwing meer geeft en zijn allerlaatste verdediging gaat gebruiken: Zijn tanden. Daarnaast kan het meer agressie in de hand werken en een trauma veroorzaken bij de hond. Haal een hond die agressie inzet zo snel mogelijk uit de situatie, liever nog eerder als de hond bovenstaande signalen laat zien. Voor sommige honden is een pauze genoeg, andere honden kunnen beter direct naar huis gaan en een ander moment verder getrimd worden.
Zet een hond structureel agressie in dan is een langdurig gewenningstraject op het tempo van de hond in een andere context noodzakelijk om de hond weer op het gemak te laten zijn met het trimmen. Hierbij kan hulp van een gedragsdeskundige die werkt met hond vriendelijke methodes onmisbaar zijn. Ook voor honden die hun angst anders uiten zou zo’n traject verstandig zijn. Een hond kan schadelijke gevolgen ondervinden van angst en stress.

Kirsten van Gaalen-Jeelof
Gedragsdeskundige
Honden-Coaching Be There

Recente blogposts

Consequent zijn.

Consequent zijn.

Consequent zijn is iets wat veel hondeneigenaren moeilijk vinden. Het voelt vaak als falen als je niet consequent bent geweest. Laten we eerst eens gaan kijken wat consequent zijn precies inhoudt: Consequent houdt in dat er rechtlijnig wordt vastgehouden aan iets dat...

Pijn/ongemak in de trimsalon

Pijn/ongemak in de trimsalon

Een eigenwijze drukke hond? Of is er meer aan de hand? Een hond die nooit stil kan staan of zitten wordt vaak gezien als een bewegelijk druk type. Toch is het goed dit eens te onderzoeken. Pijn en ongemak kunnen een belangrijke oorzaak zijn van de rusteloosheid. Dit...

Met je hond samen leven vanuit je intuïtie.

Met je hond samen leven vanuit je intuïtie.

Soms lijkt ons gevoel heel ver weg te staan. We worden bijna doodgegooid met informatie. En toch grijp ik steeds vaker terug op mijn intuïtie en vraag ik dat ook van mijn klanten. Als ik de vraag krijg wat moet ik doen als? Stel ik steeds vaker de vraag terug: ...